Der er ingen der er perfekte! – det ved jeg nu! Men hvor kommer behovet så fra?

Da det gik op for mig hvor lavt mit selvværd egentlig var, og hvor meget de dumme tanker der fyldte i mit hovedet styrede mig samt gjorde skade, tænkte jeg NU var det nok! – og min psykolog og jeg kom ind på hvorfor jeg led det af. Under mit 2 årige forløb hos distriktspsykiatrien, fandt jeg en selvværdsgruppe, som jeg valgte at deltage i. Men inden jeg begynder på min egen historie, vil jeg gerne lige slå forskellen mellem selvtillid og selvværd fast. Nogen kender det allerede, men ikke alle gør. Her hos mig hænger det langt fra sådan nemlig…

At have dårlig selvværd handler om måden du tænker om dig selv på. Altså hvilken værdi du giver dig selv. Samt måden du dømmer/ser dig selv på. For mit eget vedkommende: om jeg er god nok – især som mor. Eller hvordan skal nogen kunne elske mig præcis som jeg er, når jeg ikke kender mig selv. Ja, jeg ku’ blive ved. Personer med højt selvværd hviler i sig selv, og ser sig selv som noget værdifuldt. De accepterer ofte at vi alle bare er mennesker og kan tage fejl.
Jeg et godt selvværd skabes især helt fra barns ben af, hvor ens forældre eller andre stabile voksne viser , at du er elsket, set og ikke mindst forstået. Når man kommer i teenagealderen, bliver ens selvværd styrket ved social samvær med ens venner/veninder, samt voksne der viser, at man er noget særligt for dem. Man kan opleve et dårligt selvværd hvis man for eksempel ikke har følt sig elsket som barn, og det kan så medføre at man senere i livet, stiller for høje krav til sig selv. For mit vedkommende: behovet for at være perfekt og ikke mindst elsket for den jeg er. Jeg kan stille umenneskelige krav til  mig selv, for så at blive skuffet og det medfører negative tanker om mig selv.
At have god selvtillid handler mere på de ydre ting. Føler du for eksempel du er god i skolen? Eller god til dit arbejde? Er du god til at være en god ven eller veninde? Ens selvtillid er baseret på det DU kan og er rigtig god til. Selvtillid handler også om, at have tillid til de ting du kan – de ting du vil. At tro på at det du gør er rigtigt. At tro på den ros du får af dine kollegaer eller chef, og at du også ved du ER god! For så er DIN selvtillid top dollar! Men mange ved, at en god selvtillid ikke altid hænger sammen med et godt selvværd. For den selvsikre og udadvendte person med stort overskud, kan ligeså godt rende rundt og føle sig helt forkert indeni. – ligesom mig!  Ved lavt selvtillid vil man typisk sammenligne sig selv meget med andre, hvilket ikke er spor sundt, da det giver en følelse af ikke, at være god nok.

Jeg tror langt hen af vejen vi alle kender til følelsen af at tvivle på sig selv, og derfor kan det at have lav selvværd og selvtillid ramme alle. Der kan være mange grunde til at man bliver ramt af lavt selvværd, men for mig kommer det helt klart fra mange af de svigt og mistillid, jeg har oplevet gennem tiden. Og har levet mit liv i omgivelser, hvor jeg har følt mig forkert, og ikke kunne være mig selv.  Jeg har aldrig fået at vide jeg ikke var god nok, men de mange afvisninger samt manglende forståelse, har givet mig den følelse, som ligger dybt i mig. Mobning i folkeskolen fra både elever og lærere har også haft en effekt på, hvordan jeg har set på mig selv. Og så da jeg blev gravid med Emilia og min plejefamilie skar hånden af mig, da jeg nægtede at få en abort. – en ande historie jeg nok skal komme ind på.

Det har for mig været rigtig svært at erkende, at jeg fortjener at have et godt liv, som alle andre og jeg er noget værd. Og som mange andre med lavt selvværd, bliver jeg usikker på mig selv og mister troen på mig selv. Jeg kan fortælle jeg pt slås med lige netop dén følelse af ikke at være god nok. Det ender aldrig for mig tænker jeg altid- jeg er dømt til evig svigt og mistillid i mit liv! Hvilket jo ikke ligefrem hjælper på selvværdet.

Især efter jeg blev mor er usikkerheden ofte fremme. Min evne til at pille mig selv ned, er jeg så bange for at videreføre til Emilia. Så jeg gør rigtig meget ud af, at vise og fortælle hende hun er meget elsket og meget værd – især for mig. Jeg har altid gjort meget ud af at snakke med Emilia om alt mellem himmel og jord, men også om hvordan man skal tænke om sig selv. Emilia kender til stort set alle følelser vi mennesker kan komme igennem, da det er vigtig for mig hun ved det er helt normalt. Hun har også set mig græde. Både af lykke og når jeg har været ked af det, men især når jeg græder af grin. I min verden er det sundt at børnene ved, at også mor (og far) kan blive kede af det. Og det kan vises på mange måder, da vi ikke alle reagere følelsesmæssigt ens. Så længe man snakker om hvorfor man netop føler det man nu gør. Eller hvad det var, som lige gjorde en vred, sur eller glad. Det er SÅ vigtigt for mig, at mit barn er i stand til at udtrykke sine følelser og tanker. – men den del er vist i vinkel 😉

Da jeg begyndte at grave i min fortid og fandt ind til kernen af mit lave selvværd, var det lettere for mig at tro på jeg var god nok. Nu havde jeg ligesom en forklaring på det, som jeg har måtte acceptere – og som nu har givet mig troen på mig selv. Nu mangler jeg bare at tro på jeg ER god nok, men hold kæft det er svært, når livet byder på svigt og skuffelser gang på gang. Jeg har heldigvis ikke mistet modet og troen på alting nok skal gå, så længe jeg er bevidst om disse ting og arbejder med mig selv.

Tak fordi du læse med.

logo_brun_bred

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *