” Moar…. Vidste du at nogen har skrevet “fuck Danmark” på H.C. Andersens grav? – med sit bedste jeg er sååå chokeret og overrasket look… Sådan som kun hun kan lave det. Og sådan indledte min datter en samtale på vej hjem fra SFO’en.

Hele klassen har været på besøg hos deres dansklærer, som bor ikke langt fra Assistent Kirkegården, hvor H.C. Andersen ligger begravet. Så snakken har helt sikkert gået på dette hærværk. – ” De havde prøvet at fjerne det, men man kunne godt se f’et i fuck! ”

Hun fortalte også, at nogle havde gravet en masse grave op på en muslimsk kirkegård… Hun stillede spørgsmålstegn til hvorfor nogen kunne finde på den slags? – det var jo døde mennesker, som intet havde gjort. ” har de ingen respekt” afsluttede hun med. – som hun dog kan sige det den tøs. Vi havde en god snak om god opførsel og bedst som jeg troede samtalen var afsluttet går der ikke ret længe før jeg igen hører ” Moar  er det rigtig, at der findes et parti der vil have børn på 14 år i fængsel ” Øhhhh, ehm.. jaaa…. Det er så noget hun har hørt på skolen. De hører alt de børn… Igen havde vi en snak om børn og fængsel. ” Men hvorfor vil nogen smide børn i fængsel ?” Jeg blev gudskelov reddet af en legeaftale. Pyyha..

Al den snak om politik i børnehøjde med min datter førte mig til, at skrive dette indlæg for en uges tid siden… Og nu får I den altså! 🙂

Der er valg i Danmark og selvom jeg ikke kan stemme synes jeg personligt det er spændende at følge med. Og det synes min 6 årig tilsyneladende også. Er med på mange børn spørge ind til valget, men næppe som min gør. Det startede dagen efter Statsministeren havde offentliggjort valget, hvor der allerede hang valgplakater og pyntede lygtepælene langs Gl. Køgelandevej.

Munden står aldrig stille på mit barn – ja hun taler også ret meget i søvne! Og øjnene misser INTET! Det især om morgenen på vej i skole (som en morgen, da hun spurgte om jeg nogensinde havde overvejet, hvad tyggegummi var lavet af – det kan du i øvrigt læse her ) eller når hun er kommet i seng, at  spørgsmålene kommer. Og der er jeg bare stik modsat:  ikke morgen-menneske og ikke spor snaksalig! – men det er jeg blevet 😉

”Hvorfor hænger hun der?” spurgte Emilia mig på vej i skole –  altså dagen efter Helle havde udstedt valg, og vi passerede en valgplakat og pegede på Helle T! Jeg valgte den korte version, som endte med at blive utrolig lang, da mit barn jo undrer sig og stiller spørgsmål! – og at snakke politik med et barn på 6 år kl. 7:45, var ikke lige det jeg havde regnet med. Men med et barn som Emilia kan alting ting ske.  Så jo, jeg måtte tage en snak om politik med mit barn! – faktisk en virkelig interessant snak, da børn bare tænker så logisk og anderledes.

Jeg forsøgte mit bedste: at forklare om hvorfor vi stemmer i Danmark og vi bor i et demokratisk land.  ” hvad er demokratisk” – okay, Lari dumt ordvalg! Men hun fik en kort lektion, hvilket senere skulle vise sig, at være ret nyttigt med dén baggrundsviden. 😉 Jeg fortalte, at Helle kæmpede for at beholde sit arbejde, som Statsminister ” men hvem kæmper hun imod”  – hvilket førte mig videre til Lars Lykke og blå blok. ” Men hvis det kun er de to, der kæmper hvem er alle de andre så på plakaterne” – shit mand… Så kom vi også ind på de forskellige partier og nogen var under rød og andre under blå (det kunne hun langt bedre forstå end Lars og Helle). Det ene spørgsmål førte til det andet, og vi var omkring at hvert parti støtter noget forskelligt, og man selv må finde den person hvis mening kommer tættest på ens egen – og stemme på den.

For en uges tid siden skulle hun så forklare en anden hvorfor vi har valg i Danmark:

“Vi lever i et demokrati land og det er derfor vi stemmer i Danmark. Vi skal finde den nye til at bestemme over Danmark, og det er derfor der hænger plakater, så man kan vælge”

Jeg synes det helt fantastisk den konklusion hun selv er kommet frem til efter vores snak!

På vej hjem fra en dejlig eftermiddag ind til byen, sidder vi i bussen og hun begynder at se der står forskellige ting på plakaterne ( A, SF, DF mm.) og spørger hvilken side de hører til. – altså parti og om de er blå eller røde..  Pyha!

Da det gik op for hende vi faktisk IKKE skal/kan stemme, havde jeg en møg fornærmet datter siddende ved siden af mig. Hvis hun kunne stemme i dag, ville hun stemme på nogen, som passer godt på naturen! Ej, men altså! Må jeg liige have lov til, at pudse glorien bare LIDT!

Hvis ikke det var fordi jeg mente hun kunne bruge sit begavet hovedet på noget andet ville hun helt sikkert være et godt kandidat til folketinget en dag! 🙂

Tak fordi du læste med.

cropped-logo_brun_bred.jpg

2 Comments on Demokrati i børnehøjde – Om HC.Andersen og ” Fuck Danmark”!

  1. Pyh. Jeg skulle også forklare mine drenge forskellen på liste bogstaverne A, B, C, Å osv og deres forkortelser SF, KD.

    Det kunne de sgu’ ikke fange, selvom det ellers er kloge drenge. 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *