I Politikken 25 sep. 2015 kunne man læse artiklen “ Når sandheden skal frem, er familien fuld af problemer “ En artikel der handler om parforhold og ægteskab. Om hvordan vi dyrker den perfekte, rosenrøde og monogame kernefamilie udadtil. Men når hverdagen virkelig melder sig, er det langt fra en rosenrød familie vi møder. Jeg er enig i det meste, der står i den artikel fordi jeg kender til den slags forhold og lur mig, om ikke også du kender en eller to såkaldte ” rosenrøde kernefamilier”? 47 % af alle ægteskaber ender med en skilsmisse, og flere par der går fra hinanden har været stigende. Så er ægteskabet virkelig så lykkeligt og rosenrødt?

Samtidigt med alle disse stigende skilsmisser, får de danske par for få børn og man vil have dem til, at få børnene mens de studerer. Det har fået Københavns Kommune til, at lancere en kampagne om, at få børn tidligt og helst mens man er under uddannelse. Hvilket typisk er FØR et ægteskab. Se dét synes jeg jo er langt mere interessant, at sætte fokus på! Om man vil det eller ej, Så bliver man jo en familie, når man går fra 2 til 3. Så kan ægteskabet altså i mine øjne godt vente. Jeg tror ærligt på, at et ægteskab vil være stærkere, når man først har været igennem uddannelse og småbørn sammen. Ja, lidt den omvendte verden i forhold til, at blive gift og så få børn… Debatten kører på de sociale medier, for er det virkelig Københavns Kommune og DR’s ansvar, at fortælle de studerende hvornår de skal have børn? Nej, selvfølgelig ikke… Men de har en pointe, som jeg støtter 100%. Ud fra antallet af skilsmisser i Danmark kan man tydeligt se, at ægteskab ikke altid er lykken alligevel, men når først børnene er der så bliver det lykken. Og for mig har det, at jeg er mor, givet mig den motivation til, at blive færdig med min uddannelse og ” blive ” til noget. Altså et forbillede for mit barn. Så derfor kan jeg ikke lade være med, at dele min erfaring til debatten, som mor da jeg læste kontra mor på arbejdsmarkedet. Jeg kan af gode grunde kun snakke ud fra mig selv og egne erfaringer, så er helt med på det ikke nødvendigvis er eller vil være sådan for alle.

Mine bud på hvorfor det er en stor fordel, at få børn under sine studier.
Som studerende nu (og enlig mor) har jeg erfaret jeg stort set får det samme udbetalt, som da jeg arbejdede fuldtid, hvor jeg til sidst gik ned med stress… Bevares jeg skal IKKE klage…! Virkelig ikke. Og jeg har da også taget SU-lån. For ikke, at tale om diverse bidrag, forhøjelser samt friplads man kan søge fordi man får en lav indkomst.
Jo yngre børnene er jo flere børnepenge får man fordi det er så skide dyrt, at have dem i institution. Som studerende kan du søge friplads, hvis du har en lav indkomst. Er du almindelig lønmodtager skal der ikke meget stigning i lønnen før, der betales ved kasse ét! Så det er nok et spørgsmål om prioritering, om man vil have børn mens man studere. For økonomien er i mine øjne ikke en undskyldning. Jeg lover dig, det sociale ved studielivet render ingen steder og man behøver ikke deltage i alle fredagsbar og fester. Men det kommer helt af sig selv.

Tro mig når jeg siger du er mindre stresset med syge børn, når du er studerende end på arbejdsmarkedet. Personligt var det noget jeg stressede vildt meget over, da jeg arbejdede. Især hvis du ikke har et netværk, der bare sådan lige tager ungerne under sygdom. Jeg har været heldig med mine bedsteforældre, men det har også krævet hun blev sendt hjem til de gamle i et par dage = mega meget dårlig samvittighed… But what to do?

Tidlig fri juhuuu…! Eller i hvert fald tidligt nok til, at hente uden, at skulle stresse over barnet igen igen er den sidste, der bliver hentet kl. 5 min. i luk! De sidste knap to år, hvor jeg arbejdede kæmpede jeg med ekstrem dårlige samvittighed overfor mit barn, da hun ofte blev afleveret kl. 8 og hentet 17:30-17:45. Hvilket også var en af grundende til jeg sammen med min stress valgte, at sige mit job op og blive en studerende iværksætter, og aldrig har jeg haft så meget tid med mit barn de sidste 3 år.

Når du har endt din uddannelse og klar til, at gøre din entre på arbejdsmarkedet har du overstået – i hvert fald den første barsel. Alle sygedage børnene får de første måneder og første år i vuggestuer mm. er overstået – i hvert fald med første barn. Du har allerede store og selvstændige børn, med forhåbentlig mindre sygdom og færre barns sygedage på arbejdet (I know; -ikke alle børn er ens.) De begynder at have legeaftaler og man får en pludselig frihed. En anden ting er også, at man som kvinde, nyuddannet og uden børn desværre bliver kan blive sorteret fra ved jobsamtaler, da en arbejdsgiver ikke vil risikere han ansætter en kvindelig medarbejder, der efter 6 mdr. med fast arbejde kommer og fortæller hun skal på barsel om 7-8 mdr… Just saying.

Man har meget mere ferie med sit barn som studerende end funktionæransat. Medmindre du altså har noget ferie du kan tage af ellers er det for egen regning! Du når også, at deltage i forældremøder og arrangementer om eftermiddagen (for mit eget vedkommende) Struktur… Uha, jeg blev et mere struktureret menneske og lærte at prioriterer min tid og hverdag. – Ja og økonomi!

Så selvom man nok mener, at det ikke rager Københavns Kommune eller nogen anden, hvornår man får sine børn, så vil jeg blot videre give, at det slet, slet ikke er umuligt, at have småbørn mens man læser. Det handler tværtimod om, at prioritere. Endnu bedre argument er, at chancen for at få børn er dobbelt så stor, som 25 årig i forhold til hvis du er midt 30’erne. Jeg kender desværre til ALT for mange, der har ventet på det perfekte øjeblik. Der er styr på ægteskabet, huset/lejligheden, arbejdet er i hus og NU skal der stiftes familie…. Men så… Hov, det var slet ikke så nemt, som vi troede… Hvis vi bare var startet tidligere… Dén har jeg hørt alt for mange gange. Og bonus er også, at man som voksen også, når at få et “ekstra” liv, når ungerne er flyttet hjemmefra, men mor og far stadig er top unge friske! 😉

Del endelig din mening på bloggen om emnet.

Tak fordi du læser med & og have en SKØN weekend fyldt med sex og kærlighed, så vi kan få os nogle flere unger til Danmark!!! Hep hep! 😉

logo_brun_bred

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *